Шестата Годишна среща на туристическия бизнес, организирана от Националния борд по

...
Шестата Годишна среща на туристическия бизнес, организирана от Националния борд по
Коментари Харесай

Форум събира големите в туризма

Шестата Годишна среща на туристическия бизнес, проведена от Националния ръб по туризъм, ще се организира днес в хотел Хилтън, София. Началото е от 10 часа.

Партньори на събитието са министерството на туризма и Столична община, а " Стандарт " е медиен сътрудник.

Целта на срещата е взаимно с представители на изпълнителната и законодателната власт, български и интернационалните вложители, хотелиери и хотелски вериги, медии, туроператори и водещи специалисти да се разиска по какъв начин навлизането на технологиите и цифровата промяна трансформират развиването на туризма в България и по света.

Първият панел е за дестинация София , в който ще бъде разисквана визията за развиването на туризма в столицата до 2030 година, като ще се обърне внимание на опциите за развиване на конгресен, културен, събитиен, юношески и фестивален туризъм. През последните години българската столица се трансформира във все по-разпознаваема туристическа дестинация. През 2017 година София отбелязва почти 13% растеж на броя на туристите - 1 346 993 души, и към 15% нарастване на осъществените от тях нощувки. Изразходваните средства на годишна база надвишават 500 млн. $, съгласно Мастъркард „ Global Destination Cities Index “. Според данни от Летище София, през 2015 -2018 година са открити общо 42 нови дестинации, за последните 4 години обслужените пасажери са нарастнали с 86%, което е най-високият растеж на пътникопотока измежду 100-те най-натоварени летища в Европа.

Темата на панел 2 е " Умният град като мотор в развиването на градския туризъм. Мобилност, съгласуваност, сигурност, екология, регулация " .

Сред останалите акценти са насърчаването на вложенията в туризма и обезпечаване на достъп до финансиране, както и туризмът като мултипликатор за развиване на българското произвеждане - стопански изгоди и въздействия.

В сферата на недвижимите парцели секторът на хотелите е с максимален портфейл в банковите институции, а вложителите влагат най-вече средства в него и ангажират най-вече работна ръка спрямо молове, офис здания. Подновен е ползата към столицата от страна на вложители и огромни хотелски вериги, като се чака броят 4- и 5-звездни хотелски стаи в града да се удвои до 2021 година

Туристическата промишленост в България има забележителен принос към стопанската система - общият принос на пътуванията и туризма към Брутният вътрешен продукт е 11.5% към 2017 година Общият принос на бранша към заетостта е в размер на 335 500 работни места или 10.7% от всички заети.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР